Kennissessie App ontwikkeling Veiligheidsregio Midden en West Brabant

Digital Strategist and Business Development Norbert Raupp

Kennissessie APP-ontwikkeling.

Waarom een kennissessie?

Voor het ontwikkelen van deze kennissessie was een duidelijke aanleiding. Er bleek een verschil in kennis over APP’s, met name bij medewerkers die betrokken zijn bij innovaties binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Het doel van de kennissessie: Het vergroten van kennis over APP’s, zodat het niveau binnen de organisatie op gelijke hoogte komt.

 

Wat houdt het in?

Nadat het verschil in kennisniveau geconstateerd werd heb ik voor de Veiligheidsregio een op maat gemaakte kennissessie voor hen ontwikkeld. Deze is op 29 september 2016 gepresenteerd.

De kennissessie is een mix van interactie en theorie. Kennis eigen maken doe je niet alleen door informatie aan een groep te ‘zenden’; de behandelde theorie werd direct met de groep op een praktische toegepast. Hierdoor slijt het geleerde direct in.

Het programma van de sessie bestond onder andere uit de volgende elementen:

  • Wat is een APP en wat is het nut en doel;
  • Welke verschillende soorten APP’s zijn er;
  • Wat houdt de technische kant van een APP in;
  • Interactie (Klantdenken, Golden Circle, Elevator van Quirke, voor meer informatie zie:  www.klantdenken.nl)
  • Wat zijn APP-stores;
  • Welke security aspecten zijn belangrijk in relatie tot APP’s;
  • Hoe loopt een APP-ontwikkeltraject. (Scrum, voor meer informatie zie: http://www.businessstrategen.nl/projectbegeleiding/, De Participatiecirkel, voor meer informatie zie: www.participatiecirkel.nl);
  • Weetjes, hoe ziet de wereld van APP’s eruit;
  • Digitale ontwikkelingen. Wat gaat de toekomst ons mogelijk aan digitale innovaties brengen? Wat kan je daarin verwachten en hoe zijn de ervaringen van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

 

Samen doen, samen leren

Vooraf werd met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een case opgesteld.
De medewerkers kregen de opdracht om een APP te bedenken en uit te werken. De te ontwikkelen APP had als doel: ‘Het bevorderen van interne kennisdeling’. Op basis van deze case werd de interactie aangegaan.

De eerste fase van de interactie was de Ambitiefase. Dit betekende dat de groep samen moest nadenken over het ‘waarom’ van de ontwikkeling van deze APP. Hierbij stond Klantdenken centraal, volgens de Golden Circle van Sinek. De presentatie van de groepen leverde verrassende uitkomsten op. Zo was er een subgroep erg gefocuste op het gebruik van iconen; de andere subgroep zat meer op de deelbaarheid met andere betrokken organisaties.

160929-veiligheidsregio-business-strategen-nraupp-app-ontwikkel-sessie-goep2-presentatie      160929-veiligheidsregio-business-strategen-nraupp-app-ontwikkel-sessie-design-sketch1     160929-veiligheidsregio-business-strategen-nraupp-app-ontwikkel-sessie-goep3-presentatie

Na de nodige theorie hebben we een ‘Design sketching’ toegepast. Dit is een methode waarmee de groepen hun eerder bedachte APP uittekenen en zo inzichtelijk maken wat ze bedachten.

 

Reactie van de groep: Wat vonden ze leuk?

Enkele quotes: ‘De interactie-onderdelen en de interactieve sessie’, ‘Het samen zelf ideeën ontwikkelen’, ‘Was tof, leuke combinatie interactief/zenden J’, ‘De afwisseling tussen techniek/uitleg en interactie/hands-on’. ‘Goed gedaan en bedankt’ De sessie APP-ontwikkeling werd beoordeeld met een zeer ruime acht.
En daar word ikzelf op mijn beurt heel blij van!

 

20160929_153603_001

De sessie APP-ontwikkeling

De kennissessie APP-ontwikkeling duurde ruim vier uur. Voor de presentatie had ik Nick meegenomen, in het kader van ‘twee kunnen meer dan één’. Nick is meer thuis in de technische en security kant. Een mooie aanvulling.

Aanwezig waren medewerkers van de veiligheidsregio. Hun professionele achtergronden waren verschillend: adviseur digitale media, adviseur informatievoorziening, – architect en functioneel Beheerder, projectleider, informatiemanager. Een stevig gemêleerd gezelschap dus, wat verrassend leuk discussies opleverde.

 

Meer weten?

Graag ga ik het gesprek met je aan, ik heb daar ontzettend veel zin in.

 

Met vriendelijke groet,
Norbert Raupp, Digitaal strateeg
I Bedenken aanpak I Verbeteren processen I Waarmaken projecten I

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.